Udskiftning af gaskomfur – sådan gør du

Kan man selv udskifte en gaskomfur?

I vores danske medier tales der meget om gas lige for tiden. Og mange ønsker af gode grunde udskifte sin gasfyr til andre alternativer, for at udgå brugen af russisk gas, naturligvis. I denne artikel skrives det om udskiftning af gaskomfur til et komfur med kogeplader og hvordan du kan begynde processen; udskiftning af gaskomfur. Hvilket komfur drevet på el, som du vælger at købe, er selvfølgelig en smagssag, hvis du ønsker et standard komfur med kogeplader og ovn (2 i 1 løsning) eller hvis du foretrækker selvstående induktionskogeplader men en induktionsovn placeret et andet sted er op til dig.

Her er et par trin, der letter en smidig opgradering fra gas til el. Disse råd gælder flerfamiliehuse, men hvis du bor i villa, så kan disse råd nok også være til hjælp. 

Spørg din forening 

Det første du bør gøre, før du kontakter diverse håndværkere er at spørge  din forening om el-anlægget kan klare installation af et elkomfur. Gør det og spar dig selv og håndværkerne tid. Det kan også være en god idé at sætte dig ind i lidt regler og lovgivning omkring el-tavler og elinstallationer. 

Er der en trefaset installation?

Tjek om der er trefaset el trækket til den påtænkte komfur (trefaser har tre retninger, mens den sædvanlige kontakt, som vi bruger til belysning og andet kun har. Hvis du allerede har en trefaset elinstallation installeret, så er de tale om en relativt nem opgave for en autoriseret elektriker. 

Hvis der mangler tre faser, så tjek om de er trækket ind i bygningen. (Hvis der ikke er tre faster, så anbefaler vi at du beholder gassen et stykke tid endnu). Induktionsovn og kogeplader kan også fungere på almindelig husholdsstrøm, men du kan få problemer med sikringer som springer, hver eneste gang som du tænder for ovnen eller kogepladerne. 

Trefaset installation trukket til bygningen 

Hvis der er trefaser trukket ind til bygningen, men den nærmeste installation er i kælderen, kan det koste op til 15.000kr at trække faserne hele vejen der fra, til dit nye komfur. Det er en god idé at undersøge dette, før du beslutter dig for hvad du gør. Hvis der allerede er trefaser og hvis der er lavet trefaser ved seneste stammeskifte, koster det omkring 3-4000 kroner for en elektriker at trække faserne dertil hvor din nye ovn skal placeres. 

Kontakt autoriserede håndværkere

Ring til en autoriseret gasinstallatør, når du skal afmontere den gamle gaskomfur. Du må aldrig selv afmontere et gaskomfur. Når du har afmonteret det gamle komfur, bestil  tid hos en autoriseret elektriker, køb din nye komfur. Der er som regel ingen opsigelsesvarsel fra gasleverandøren, men du skal nok forvente en sidste slutregning – selvfølgelig.

Del artikler
Facebook
Twitter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie policy

Gennem at besøge baq.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.