Gode råd vedrørende plantelys indenfor

Gode råd vedrørende plantelys

Hvad gør jeg galt, når den ikke gror godt under plantebelysningen? Der er et par fejl, som mange nybegyndere begår, når det er tid til at dyrke planter indendørs.

Her er nogle gode råd til dig, der gerne vil dyrke f.eks. basilikum, oregano eller andre spiselige planter indenfor om vinteren. Det samme gælder, når du vil dyrke grøntsager og blomster om vinteren inde, eller overvejer at begynde at plantere grønt før sæson, ved hjælp af plantebelysning.

Lyskilden placeres forkert 

Den mest almindelige fejl som nybegynder laver, er at placere plantebelysningen for langt fra planterne. Hvis lyset placeres for langt væk er effekten den, at lyset falmer, når det når planterne, og for at kompensere for manglen på lys, folder planterne sig sammen mod dagslyset fra vinduet og begynder at vokse næsten vandret. I senere stadier så bliver planten træt af mangel på energi, mister derfor sin farve og bliver modtagelig for angreb og i værste tilfælde så dør planten.

Lyskilden skal være tæt på planterne og når planterne er små, er det ekstra vigtigt, fordi så er de ekstra følsomme. Lyset skal være 10-15 cm fra planterne. En autoriseret elektriker kan hjælpe dig med montering af lys, så at de ender det perfekte sted, hvis du har brug for hjælp. 

For mange timer af lys om dagen

Plantebelysningen skal ikke være tændt 24 timer om døgnet, lige som små børn ikke bør sidde ved en tablet i ubegrænset omfang, så får planterne det til sidst dårligt. 12-14 timer om dagen anbefales. Husk at forsøge at efterligne den adgang til lys, som planten normalt trives i udendørs. Mange planter trives rigtig godt i 12-14 timers dagslys, men vi har også en stor gruppe grøntsager, der vokser bedst, når dagene er korte. 

For lav eller for høj temperatur

Temperaturen på plantestedet betyder også noget. Her er det en god idé at tænke over, hvordan planterne trives i udemiljøet. Mange af de grøntsager, vi dyrker indendørs, har deres bedste tid udendørs i foråret og efteråret. De vokser bedst, når det er køligt, fugtigt. Et tip er at placere din indendørs dyrkning, med tilhørende plantebelysning, et sted hvor det er lidt køligere. Så er det nemmere at skabe en god balance for planten, som ikke bliver stresset af at vokse for hurtigt, som de kan gøre når der er meget varm og meget lys.

Del artikler
Facebook
Twitter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie policy

Gennem at besøge baq.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.