Mange arbejdspladser er nødt til at tage forskellige sikkerhedshensyn, men ikke alle er lige gode til det. Selvom Arbejdstilsynet bliver bedre og bedre til at fange de dårlige arbejdsgivere, kan du stadig komme ud for virksomheder, der ikke tænker på din sikkerhed.
Uanset om du arbejder med store, tunge maskiner, høje kraner eller varme gryder, kan der nemlig ske uheld. Hvis du ikke ved, hvordan du skal reagere – eller ikke har det rigtige udstyr – kan det gå rigtig galt. Virksomheden mister måske lidt penge, men du kan miste både lemmer, førlighed og dit liv.
Basale sikkerhedshensyn
Alle virksomheder bør som minimum forberede sig på basale ulykker. Brand og personskade kan alle komme ud for, og det kan ske når som helst. Derfor bør I have en klar beredskabsplan for, hvad I gør i ulykkestilfælde. Det er også vigtigt, at alle ved, hvad deres rolle er, hvis uheldet er ude.
Beredskabsplanen skal hænge et eller flere synlige steder, så alle kan se den. Det er også en god idé, hvis alle medarbejdere jævnligt bliver mindet om den eller bare sørger for at læse den jævnligt. Det bedste er, hvis I har gennemgang af planen og øvelser en gang om året.
Særlige sikkerhedshensyn ved farligt arbejde
Hvis du laver farligt arbejde, er det ekstra vigtigt, at du er klædt på til at klare farlige situationer. Farligt arbejde kan være alt fra at du indimellem klatrer på stiger, til at du arbejder med store og farlige maskiner.
Arbejder du i højden, bør du som minimum have et kursus i faldsikring. Der lærer du både om udstyr og mærkningsordninger, og om hvordan du arbejder sikkert. Arbejder du på skibe, boreplatformer eller lignende højrisiko-steder, findes der særlige kurser til dine behov.
Hvis du er i tvivl, om du har de nødvendige kurser, kan du for eksempel konsultere Falck Safety. De har stor erfaring med mange slags førstehjælp, og de kan hjælpe med at guide dig. Her kan din virksomhed også købe kurser, hvis du finder ud af, at du mangler et.